În industria modernă, tipurile de sarcini caracterizate prin variații rapide, sunt în continuă creștere, la fel și cererea pentru o tehnologie de corecție a factorului de putere care să răspundă în timp real la acele variații de sarcină. Tehnologia convențională de corecție a factorului de putere care utilizează contactori electromecanici este înlocuită cu tehnologia dinamică care utilizează comutatoare cu tiristoare în combinație cu controler automat al factorului de putere pentru monitorizarea precisă și comutarea rapidă a treptelor de condensatori.

O gamă largă de aplicații necesită această tehnologie de corecție dinamică a factorului de putere, de exemplu macarale, ascensoare, prese, concasoare, compresoare, echipamente de sudură, sisteme din industria auto, robotică, turbine eoliene, trenuri electrice, instalații de foraj, cuptoare cu inducție etc.

BELUK este pionier și producător lider în domeniul controlului factorului de putere. Din 1956 compania dezvoltă și fabrică produse inovatoare, precum și robuste pentru acest domeniu tehnologic complex.

Pe baza vastei sale expertize, BELUK a dezvoltat și fabricat în Germania comutatoare cu tiristoare BEL-TS, care, combinate cu propriul controler automat al factorului de putere BLR-CM, reprezintă o soluție potrivită pentru orice cerință specifică de corecție dinamică a factorului de putere.

Pentru aceste tipuri de sarcini care variază rapid, corecția factorului de putere folosind comutatoarele cu tiristoare BEL-TS oferă răspunsul de mare viteză atât de necesar, în timp ce, capacitatea de comutare cu trecere la zero, elimină vârfurile de curent de pornire și efectul periculos al tensiunii tranzitorii în urma comutării treptelor de condensatori. În consecință, sarcina condensatorilor este redusă și, prin urmare, durata de viață a acestora crește.

În plus, absența pieselor mecanice în mișcare în cazul comutatoarele cu tiristoare BEL-TS, în comparație cu contactoarele electromecanice, duce la o durată de viață mult mai lungă cu un număr mai mare de cicluri de comutare și la o întreținere redusă. Această caracteristică este deosebit de importantă în medii specifice, în care prezența particulelor de praf poate duce pe termen lung la deteriorarea pieselor mobile ale contactoarelor electromecanice.

De asemenea, corecția dinamică a factorului de putere cu ajutorul comutatoarelor cu tiristoare BEL-TS asigură o funcționare fără zgomot, acest lucru fiind deosebit de important atunci când instalarea acestora se face în apropierea spațiilor locuibile sau posturilor de lucru ale personalului.

Comutatoarele cu tiristoare BEL-TS produse de BELUK sunt caracterizate printr-un comportament de comutare cu reacție rapidă, care este potrivit pentru comutarea rapidă a treptelor de condensatori în rețelele electrice trifazate. Comutatoarele cu tiristoare BEL-TS sunt protejate intern împotriva daunelor termice și sunt proiectate și fabricate pentru funcționare continuă, astfel încât sunt extrem de fiabile și durabile.

Comutatoarele cu tiristoare BEL-TS sunt prevăzute cu o conexiune fără scule, rapidă și sigură de 4 mm²- 25 mm², ceea ce poate economisi 70% din timp în comparație cu conexiunile standard și, din această cauză, cuplurile de strângere incorecte sau slăbirea conexiunilor din cauza vibrațiilor sau încălzirii sunt evitate complet.

Un comutator rapid are nevoie de un controler rapid, prin urmare, comutatoarele cu tiristoare BEL-TS pot fi controlate de controlerul automat al factorului de putere BLR-CM care are un algoritm cu timp de reacție de aproximativ 1 ms după măsurare. Algoritmul de control inteligent al BLR-CM comută treptele de condensatori într-un mod optimizat, selectând și potrivind rapid treptele de condensatori potrivite în funcție de sarcină, într-o funcționare precisă în timp real și cu un număr redus de operații de comutare.

Interfața de utilizator a BLR-CM este un LCD grafic iluminat și o tastatură cu membrană cu 4 taste. Opțional, interfața Modbus-RTU RS485 poate fi furnizată pentru controlerul automat al factorului de putere BLR-CM, îndeplinind astfel standardul de comunicație conform IEC 60870.

Toate treptele de condensatori necesare pentru a atinge factorul de putere țintă sunt comutate simultan într-o singură operație, pentru a compensa puterea reactivă reală a sarcinii și astfel, factorul de putere a sarcinii este corectat rapid și menținut constant la valoarea setată. Timpul de la sfârșitul măsurării până la generarea impulsului de comutare este mai mic de 150μsec, în timp ce pentru compensarea dinamică în combinație cu comutatoarele cu tiristoare BEL-TS, timpul de comutare este mai mic de 100 ms.

 

Descoperiți AICI întreaga gamă de controlere pentru factorul de putere dezvoltată și fabricată în Germania de către BELUK.

Dacă aveți întrebări sau dacă aveți nevoie de mai multe informații, vă vom ajuta cu plăcere, deci contactați-ne.

 

Toate cele bune,

Echipa ELECTRISIUM