Dragă prieten al Electrisium,

în acest articol vom prezenta familia de produse Libra de la ELECTREX, o soluție „Plug & Play” cu tehnologie avansată încorporată pentru monitorizarea și gestionarea continuă în timp real a sarcinilor electrice, a producției de energie din surse regenerabile, a altor parametri de energie (precum apa, aer comprimat, gaze naturale, abur) si a parametrilor de mediu (temperaturi, umiditate, luminozitate, CO2). De asemenea, veți descoperi avantajele panoului Libra și cum poate fi integrat cu ușurință într-un sistem de management al energiei.

De ce este necesară implementarea unui sistem de management al energiei?

În data de 25 iulie 2023, Consiliul European a adoptat noi norme vizând reducerea consumului final de energie la nivelul Uniunii Europene cu 11,7% în 2030. Directiva privind eficiența energetică adoptată de UE în 2012 și actualizată în 2018 și 2023, stabilește reguli și obligații pentru atingerea obiectivelor ambițioase de eficiență energetică ale UE, şi include, de asemenea, unele măsuri de eficiență energetică în sectorul industrial, concentrându-se pe transformarea implementării unui sistem de management al energiei într-o cerință obligatorie pentru marii consumatori industriali de energie. De asemenea, extinde domeniul de aplicare al obligațiilor de audit energetic pentru a include întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Auditurile energetice și managementul energetic sunt elemente importante ale oricărei strategii de eficiență energetică. Acestea permit companiilor să-și identifice potențialul de economisire a energiei și, prin urmare, să-și reducă în mod semnificativ consumul de energie. Diferența dintre auditul energetic și sistemul de management al energiei constă în diferența dintre o procedură unică și o strategie pe termen lung.

Principalele standarde tehnice utilizate în prezent sunt EN 16247 pentru auditul energetic și EN ISO 50001 pentru sistemul de management al energiei. Standardul internațional ISO 50001 a fost conceput pentru a sprijini organizațiile din toate sectoarele și pentru a oferi o modalitate practică de îmbunătățire a utilizării energiei, prin dezvoltarea unui sistem de management al energiei (SMEn).

În contextul acestor noi reglementări, precum și din cauza crizei energetice globale, necesitatea unei acțiuni mai rapide asupra investițiilor în eficiența energetică este din ce în ce mai urgentă și fac ca implementarea unui sistem de management al energiei să fie mai indispensabilă ca niciodată.

Sistemul de management al energiei permite monitorizarea continuă a consumului de energie și oferă date detaliate despre utilizarea energiei. Analizând datele energetice de-a lungul unei perioade, este posibil să se identifice cele mai bune soluții de reducere a consumului prin programarea opțiunilor de restricționare a utilizării în timpul cererii de vârf. Mai mult, prin analiza datelor energetice ale echipamentelor, mentenanța poate fi planificată și efectuată înainte de apariția unui timp de nefuncționare cauzat de o defecțiune a unui echipament, asigurând astfel continuitatea proceselor de fabricație și reducând costul operațional al companiei.

Managementul eficient al energiei joacă un rol important atât în reducerea emisiilor de CO2, cât și a costurilor operaționale ale companiilor prin utilizarea mai eficientă a energiei. Pe lângă faptul că aduc avantaje competitive și sustenabilitate economică, sistemele de management al energiei îmbunătățesc rata de consum al energiilor regenerabile, crescând astfel eficiența economică a acestora și, de asemenea, asigură costuri accesibile cu energia pentru funcționarea clădirilor sau pentru încărcarea vehiculelor electrice.

Ce este panoul de monitorizare și automatizare a energiei Libra?

Libra reprezintă soluția avansată personalizabilă „Plug & Play” pentru monitorizarea continuă în timp real și gestionarea sarcinilor electrice de joasă și medie tensiune, analiza calității energiei, măsurarea curentului continuu produs din surse regenerabile și măsurarea parametrilor de mediu, de proces și/sau de calitate a aerului. Poate fi integrat in orice tip de rețea: monofazata, bifazata, trifazata, simetrica sau asimetrica, echilibrata sau dezechilibrata, joasa si medie tensiune.

Soluția Libra constă dintr-un panou cu mai multe dispozitive de măsurare care permite o integrare neinvazivă rapidă și simplă în sistemele existente sau, poate fi folosită ca punct de plecare pentru sisteme de monitorizare a energiei mai complexe datorită posibilităților multiple de a se conecta (Ethernet, Wi-Fi, RS485, NFC) cu alte dispozitive Electrex din subrețeaua RS485 și/sau rețeaua Ethernet. Comunicarea RS485 cu dispozitivele slave Electrex din subrețea se realizează printr-un port serial RS485 master Modbus RTU complet compatibil. Versiunea Wi-Fi (cu conector pentru antenă externă) comunică cu rețeaua Wi-Fi existentă fără a fi nevoie să fie conectată la un cablu Ethernet, în timp ce prezența NFC deschide posibilitatea de a crea aplicații specifice pentru dispozitivele mobile pentru gestionarea energiei.

Panoul Libra este alimentat de baterii (DC UPS) pentru a asigura alimentarea continuă a sistemului de măsurare, recomandat în special în cazurile în care sunt activate operațiuni automate și/sau alarme și pentru a asigura monitorizarea continuă a evenimentelor de calitate a energiei. Dispunând de un ceas/calendar astronomic și memorie nevolatilă pentru înregistrarea sincronă a vectorilor de energie și de mediu, prin intermediul WEB Server-ului său integrat, face posibilă supravegherea sistemului prin afișarea măsurătorilor instantanee și graficelor. Serverul său WEB integrat poate fi utilizat pentru configurarea dispozitivului de la distanță, actualizarea firmware-ului de la distanță și, de asemenea, face posibilă adăugarea și/sau înlocuirea caracteristicilor deja prezente cu alte funcții noi și diferite. Noile funcții pot fi implementate prin activarea codurilor PUK de upgrade.

Toate versiunile seriei Libra sunt echipate cu conectori și sunt precablate pentru o soluție Plug & Play caracterizată printr-o instalare simplă și rapidă:

► conector cu 5 poli pentru alimentare și intrări de tensiune;

► conector RJ45 pentru cablarea TC-urilor ECT prin cablu de date cat. 5;

► conector RJ45 pentru conectare la rețeaua Ethernet;

► conector cu 5 poli pentru orice rețea RS485 și o ieșire de 12 Vcc de alimentare.

În funcție de configurație, se pot introduce conectori RJ45 pentru modulele suplimentare, precum și presetupe și blocuri de borne pentru intrări/ieșiri. Libra poate fi echipată cu:

► opt intrări pentru conectarea senzorilor de mediu Electrex (temperatură, umiditate relativă, luminozitate, presiune aer, CO2, calitate aer și alți senzori la cerere) și/sau module I/O suplimentare.

► intrări digitale programabile utilizate adesea pentru numărarea impulsurilor, de exemplu de la contoare de gaz (este necesar un separator galvanic conform reglementării ATEX), contoare de fluid etc.

► ieșiri cu tranzistori programabile pentru transmiterea impulsurilor sau ca ieșiri ale alarmelor interne sau ca unități de ieșire controlate de la distanță prin linie serială și comenzi Modbus.

Panoul Libra este echipat cu un afișaj cu contrast ridicat cu iluminare LED albă de fundal care permite citirea simultană a 4 măsurători și a simbolului de identificare a acestora cu caractere de vizibilitate crescută. O programare simplă de la tastatura cu 6 taste sau de pe pagina web încorporată (sau din software-ul Energy Brain) permite setarea tuturor parametrilor de funcționare precum tipul rețelei, JT/MT, raportul TC-urilor și a oricăror TT-uri (valoare liberă), timpul de integrare (1-60 min.) și alarme (praguri, întârziere, histerezis).

Versiunile disponibile ale LIBRA

Libra ECT UPS poate fi utilizat numai cu transformatoarele de curent ECT Electrex, cu precizie ridicată chiar și la curenți mici, concepute pentru sarcini electrice de până la 50kW și conexiune non-invazivă pentru o integrare ușoară.

Libra F UPS poate fi utilizat numai cu TC-urile split flexibile din seria Electrex FCTS care sunt ușor de instalat, recomandate în acele cazuri în care nu este posibilă utilizarea TC-urilor standard.

Libra UPS poate fi utilizat cu transformatoarele de curent standard cu ieșire ../5A sau ../1A.

Libra CCI CEI 0-16 UPS este soluția Electrex pentru monitorizarea instalațiilor de producere a energiei conforme cu standardul italian CEI 0-16. Legislația italiană impune ca toate instalațiile de producție cu putere nominală egală sau mai mare de 1 MW și conectate la medie tensiune trebuie să fie echipate cu un controler pentru centrale electrice (CCI – Controllore Centrale di Impianto în italiană). CCI permite achiziționarea de măsurători directe asupra stării de performanță a instalațiilor de producție cu scopul de a le comunica Operatorului Sistemului de Distribuție (DSO) prin protocolul IEC 61850.

Libra Expansion este un panou care conține mai multe dispozitive Electrex cu port RS485 care pot fi conectate într-o subrețea ca dispozitive slave ale UPS-ului Libra. Având ca panou gol spațiul disponibil egal cu 12 + 12 module DIN, este panoul de bază în care se pot introduce diverse dispozitive pe șină DIN la extinderea unui sistem Electrex de monitorizare a energiei.

Exemple de monitorizare a energiei folosind panouri Libra pentru clădiri comerciale sau publice

► În primul exemplu afișat în partea stângă a imaginii, soluția de monitorizare include două panouri Libra plasate într-un centru comercial. Primul panou Libra preia și înregistrează consumurile a 5 sarcini electrice (rețea, sistem fotovoltaic, HVAC, iluminat intern și extern), temperatură și umiditatea interioară și exterioară. Al doilea panou Libra preia și înregistrează consumurile a 3 sarcini electrice (tejghele frigorifice, depozite frigorifice și cuptor) și starea de alarmare a tejghelelor frigorifice și a depozitelor frigorifice.

► În al doilea exemplu prezentat în partea dreaptă a imaginii, un panou Libra Net pentru monitorizarea rețelei, a temperaturii interioare, a umidității și a temperaturii exterioare, a fost instalat într-o sucursală a unei bănci. În timp ce pentru sistemele de iluminat și HVAC a fost folosit un panou Libra Expansion.

În ambele cazuri, software-ul Energy Brain este utilizat de către managerul energetic pentru a monitoriza și controla consumurile de energie, în timp ce măsurătorile în timp real și starea alarmei afișate pe interfața Web încorporată oferă suport echipei de întreținere. Prin activarea funcției de automatizare a energiei este posibilă automatizarea comutării (Pornire/Oprire) unor sarcini pentru a optimiza gestionarea sistemului și a crește eficiența acestuia.

 

Energia trebuie gestionată ca orice altă materie primă, iar pentru a putea face acest lucru, monitorizarea ei continuă și în timp real este obligatorie. Orice companie din sectorul industrial, terțiar sau public poate acum profita de avantajele instalării simple și rapide a soluției Libra ”plug & play” și astfel are oportunitatea de a-și gestiona propriul consum de energie.

 

Dacă aveți întrebări sau dacă aveți nevoie de mai multe informații, vă vom ajuta cu plăcere, deci contactați-ne.

 

Toate cele bune,

Echipa ELECTRISIUM